Yamaha TT600R ja vaihteistoremppa

Harmituksen hieman hellitettyä uskaltaudun jo kirjoittamaan tännekin aiheesta, jos vaikka sanavarasto olisi jo siistiytynyt.
Vaihteisto ja risa ratas
Olin tuossa kolmisen viikkoa sitten ajelemassa, mutta matka katkesi jo kymmenen kilometrin jälkeen hillittömään pamaukseen ajaessani moottoritiellä 100 km/h nopeudella. Ensimmäinen ajatus oli, että ketjut pamahtivat poikki. Kuitenkin koneen sammuminen antoi viitteitä siitä, että ihan niin vähällä ei päästy. Rullasin pyörän pientareella ja kokeilin käynnistää. Pyörä lähti nätisti käyntiin, mutta vaihteisto ei pelannut olleenkaan. Aikani pientareella tuskailtuani oli pakko todeta matkan katkenneen ja soitta kaveri pakettiautolla auttamaan pyörän kotiinkuljetuksessa.
Rikkinäinen lohko
Ei muuta kuin kone irti pyörästä ja auki. Yläkerran purkamisen jälkeen ei mitään erikoista ollut vielä näkyvissä ja osat vaikuttivat itse asiassa oikein hyväkuntoisilta. Tomin tuotua lainaan lohkon halkaisuun tarvittavan työkalun eteen aukeni varsinainen kummitustalo. Ensimmäisenä silmiin osui kolmeen osaan lohjennut viitosvaihteen ”takaratas”. Seuraavaksi Tomi huomasi, että vaihteensiirtäjissä oli vaurioita ja melkein heti sen jälkeen tajusi toisen vaihteensiirtäjän akselin kiinnikkeiden lohjenneen molemmista lohkoista. Tuossa vaiheessa keksin parikin uutta sanaa, joita ei tässä viitsi toistaa. Tiedossa olikin yksinkertaisen avaa, vaihda ja kokoa -operaation sijaan uusien lohkojen etsiminen tai rikkinäisten kunnostaminen. Uusia TT600R:n lohkoja ei ole mistään saatavilla, joten vaihtoehdoiksi jäi hitsaus tai selvittää josko jonkun muun Yamahan 600-kuutioisen lohkot sopivisivat tilalle. Kolmen viikon jälkeen on selvinnyt sen verran, että ilmeisesti XT600E ja XT600K -mallien lohkot olisivat sopivat. Hitsausta en ole vielä ehtinyt selvittää, kun hitsaajankin löytyminen on ollut haasteellista.

Aika pian oli selvää, että ihan heti ei Yamahalla ajeltaisi. Täytyy myöntää, että tämä jatkuva ropaaminen alkaa puuduttaa, kun tarkoitus on harrastaa moottoripyöräilyä eikä pätevöityä oppisopimuksella mp-mekaanikoksi. Ja jos rehellisiä ollaan, niin onhan tuo TT600R hieman karu peli matkaendurotouhuihin. ?É‚Äûärimmäisen hauskaahan sillä on pahoissa paikoissa ajella, mutta kun sinne pahoille paikoille tekee sitten mieli mennä pyörä kärryssä.

Kyllä minä tuon nyt meinasin kuntoon laittaa ihan harjoituksen nimissä, mutta sitten aletaan etsiä Yamahalle uutta omistajaa. Saa ilmoittautua, vaikka kesken projektinkin, jos haluaa hulvattoman hauskan pyörän kurapyöräilyyn hieman edullisemmin.

3 thoughts on “Yamaha TT600R ja vaihteistoremppa

  1. Mikko Levo

    Uusien lohkojen etsiminen on osoittautunut hankalaksi. Tähän mennessä löytynyt yhdet tarjokkaat Englannista, mutta osien ja rahdin hinta vielä arvoitus. Toivottavasti ei mene liian arvokkaaksi ettei tule mieleen aloittaa pyörän myymistä osina…

  2. Mikko Levo

    Lohkot löytyi Saksasta eBayn avustuksella, mutta vielä en ole ehtinyt käydä niitä tarkasti läpi. Eli on pienen pieni mahdollisuus, että ovat väärät… Pitäkäähän peukkuja.

  3. Mikko Levo

    Nyt on sitten suurin osa vaihteiston osistakin hankittu, joten homma alkaa lähestymään kasaamisvaihetta. Pari ratasta, laakereita, stefoja, tiivisteitä ja muita pikkuosia pitää vielä hankkia. Niin ja männänrenkaat meinaisin uusia, kun ainakin öljyrengas oli heikossa hapessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 − = 11