Viskien maistelu jatkuu

Menihän siinä taas hetki, kun ehti oikein keskittyä viskin maisteluun sitten edellisen kerran. Tällä kertaa edelliselläkin kerralla maistellun Bowmore 15 Years Old Darkestin seurana oli Caol Ila 1995 Distillers Edition (arvio) ja Dalwhinnie 15 Year Old (arvio). Maistelu seurana vaimo ja anoppi, joten lähes ammattitason maistelijaporukka koossa 🙂

Oli mielenkiintoista päästä vertailemaan Bowmorea nyt muihin single malt viskeihin, mutta ei oikein tiennyt mitä odottaa. Tarkoituksella olin pyrkinyt saamaan erilaisia viskejä pöytään, jotta aloittelijankin suu varmasti huomaa erot. Opetteluvaiheessa ne suurimmat ahaa-elämykset varmaan muillakin syntyy, mutta jotenkin olin todella yllättynyt eroavaisuuksien suuruudesta. Siinä missä Bowmore oli tummaa niin väriltään kuin maultaankin, Caol Ila oli pehmeää ja makeaa, kun Dalwhinnie taas oli erikoinen yhdistelmä ryhdikkyyttä ja pehmeyttä. Tässä vaiheessa paremmuusjärjestys oli Caol Ila, Dalwhinnie ja Bowmore.

Kun lasiin lisäsi pari tippaa vettä makua avaamaan, niin kaikki juomat muuttuivat merkittävästi. Bowmore pääsi eroon pistävästä alkumausta ja muuttui huomattavasti miellyttävämmäksi niin maultaan kuin tuoksultaan. Caol Ilan osalta vesi vapautti tuoksuun paahdetun sokerin, mutta maku taas menetti pehmeyttään. Jos kaksi ensimmäistä viskiä ehkä jollain tapaa hyötyivät vesitilkasta, niin Dalwhinnie meni kyllä veden kanssa ihan pilalle kaiken pehmeyden kadotessa ja pistävän maun tullessa päällimmäiseksi. Nyt paremmuusjärjestys oli Caol Ila, Bowmore ja pitkällä perässä tulu Dalwhinnie.

Caol Ila oli todella positiivinen tuttavuus ja Dalwhinniekin varmasti houkuttaa toisenkin kerran äärelleen, mutta varmasti ilman vettä. Bowmoren osalta pääsi paremmin sisään juoman makuun ja tuoksuun, kun ensimmäinen maistelukerta meni paljolti yleisesti viskin juomiseen totutellessa. Olipahan taas mielenkiintoinen oppimiskokemus.

Jos jotain on nyt oppinut(?), niin näistä kolmesta suosittelisin viskeihin tutustujalle Caol Ilaa tai Dalwhinnietä, koska ne ovat kolmikon selvästi helpoimmin juotavat viskit olematta kuitenkaan tylsiä. Bowmore vaatii mielestäni juojalta aika paljon ja säikäyttää helposti voimakkuudellaan .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 6 = 1