Vinkkejä seuraaville Costa Rican kävijöille

IMG_0528_600x400

  • Kiikarit ehdottomasti mukaan. Eläimiä ei useinkaan pääse niin lähelle, että niitä ilman kiikareita voisi järkevästi tarkkailla. Meilläkin jäi monta eläintä pelkiksi tummiksi liikkuviksi möykyiksi, kun kiikarit jäivät kotiin.
  • Kamera ehdottomasti mukaan. Kuvattavaa riittää vaikka ei olisikaan mitenkään innokas valokuvaaja. Ihan vinkkinä mainittakoon, että viidakossa on sitten yllättävän pimeää. Viidakossa ISO 400 filmi ei ole riittävän herkkää, ellei käytössä ole todella valovoimaisia objektiiveja (f ~ 1.4-1.8). Vastaavasti auringossa valoa vähintäänkin riittävästi, mutta ongelmaksi tulee suunnattomat valaistuserot, joten on syytä varautua joko varjojen ja kirkkaiden kohtien leikkautumiseen.
  • Espanjankielen taidolle olisi matkalla ollut todellakin käyttöä. Vaikka englanniksikin kohtuullisesti pärjäsimme, jäi kontaktin luominen paikallisiin ihmisiin kovin pintapuoliseksi kielimuurin vuoksi. Espanjankielen taito olisi myös varmasti vilkastuttanut sosiaalista elämäämme matkan aikana, kun suurin osa muista matkailijoista oli espanjalaisia. Matkalla laadimmekin suunnitelmia edes auttavan espanjankielentaidon hankkimisesta. Katsotaan nyt miten into riittää, tuleeko suunnitelmista koskaan mitään vai jääkö tämä pelkäksi unelmoinniksi.
  • Aikaeroon oli meidän kokemuksemme mukaan huomattavasti helpompi sopeutua länteen päin mentäessä. Silloin selvisimme sillä, että pitkitimme yhtä päivää ja nukuimme sen päätteeksi pitkät yöunet. Seuraavana päivänä ei ollut mitään ongelmia. Takaisin tullessamme nukuimme lyhyet yöunet ja vietimme niiden jälkeen lyhyen päivän ennen uusia yöunia. Tämän tavan seurauksena meidän kummankin sisäiset kellot menivät totaalisen sekaisin, saimme unen päästä kiinni pari-kolme yötä vasta aamuyöllä kolmen maissa. Kokonaisuudessaan toipumiseen meni lähes viikon verran. Voi olla, että takaisin tullessakin olisi pitänyt käyttää samaa tapaa, kuin mennessäkin. Kokeillaan tätä sitten ensi kerralla. Vinkkejä otetaan vastaan.
  • Lennot Costa Ricaan ovat naurettavan halvat verrattuna moneen muuhun yhtä kaukana olevaan kohteeseen, menopaluu KLM/Martinair yhdistelmällä maksoi 800 euroa/henkilö. Muilla yhtiöillä hinnat olivat huomattavasti kovemmat.
  • Jos haluat tehdä puolittaisen omatoimimatkan Costa Ricaan, niin suosittelemme Camino Travelia paikalliseksi matkanjärjestäjäksi. Suosittelemme asioimaan suoraan heidän kanssaan tai ainakin tutustumaan heidän kotisivuillansa tarjolla oleviin palveluihin ja vinkkeihin kohteista hotelleineen. Suomen matkatoimiston kautta asioimisen seurauksena matkallemme osui yksi toiveisiimme melkoisen sopimaton kohde. Kaiken lisäksi toivomamme kohde oli SMT:n mukaan hyvin vaikea järjestää, jälkeenpäin Camino Travelin sivujen (ja muiden matkailijoiden matkaohjelmien) perusteella havaitsimme toiveemme olleen helposti toteutettava ja jopa yleisesti toivottu ja toteutettu.
  • Ostakaa Lonely Planet kirja jo ennen matkan varaamista ja miettikää mitä haluatte tehdä ja missä käydä. Tämän jälkeen sitten alatte suunnitella matkaohjelmaa ja valita mahdollista matkanjärjestäjää. Me teimme toisin päin ja moni mielenkiintoinen kohde jäi näkemättä. Toisaalta kukaan ei kiellä tekemästä kahta matkaa samaan maahan, ensimmäisellä käydään haistelemassa ilmaa ja katsomassa yleisilmettä ja toisella sitten hankitaan vielä ensimmäistäkin upeammat kokemukset. 10 päivän lomaan ei nimittäin kannata pakata turhan paljoa tekemistä, meilläkin tahti oli hetkittäin juuri ja juuri mukavan rajoilla.

IMG_0510_600x400

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 9 = 11