Koeajo: Skoda Octavia Combi

Koeajoissa on siirrytty kolmanteen autoon, tällä kertaa tutustuttavana on nykyisen automme, Skoda Octavia Combin, nuorempi painos muutamilla lisäherkuilla. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä nykyiseen autoomme, joten odotukset olivat kohtuullisen korkealla uudemman (ja oletetusti paremman) version osalta. Jo pikaisella silmäyksellä uuden ja vanhan version sukulaisuuden huomaa helposti, joidenkin mielestä eroja ulkomuodossa on tarkemmin katsomatta vaikea edes havaita.

Koeajetun yksilön tarkemmat tiedot: tumman harmaa Skoda Octavia Combi 2.0 TDI (103kw) DSG Lauren & Klement . Auto oli varustettu koon 225/45R17 renkailla. Auton hankintahinta vakiovarustein on 36740 € ja verotusarvo 730/565 €. Autossa ei ollut lisävarusteita metallivärin (500 €) lisäksi.

Koeajettavaksi saamamme auto oli paremmalla varustelutasolla (L&K) kuin mahdollisesti hankittava auto (Elegance). Merkittävimmet erot ovat Elegance mallin järkevämpi 15-tuuman rengaskoko ja L&K malliin kuuluva täysnahkasisustus. Muut erot ovat ensisijaisesti kosmeettisia tai muulla tavoin vähämerkityksisiä. Suurimman osan L&K-varustetason yksityiskohdista voi hankkia lisävarusteena myös Elegance-varustetasoon tarpeidensa mukaan. Elegance-varustetasolla hankintahinta vakiovarustein on 30940 € ja verotusarvo 650/485 €. Verrattuna Golf Variantiin auto on vakiovarusteisena muutaman satasen kalliimpi, mutta haluamiemme lisävarusteiden kanssa tuo muutaman satasen ero kääntyy toisin päin. Hinta ei siis näiden kahden auton välillä muodostu valintakriteeriksi, kun polttoainekulutkin ovat lähes identtiset.

Heti autoon istuttaessa olo oli hyvin kotoisa, auton luonne ja ilme ei juurikaan ole muuttunut uuden mallin myötä. Toki uuden mallin muotoilu on hieman ajanmukaisempaa ja ehkä aavistuksen rohkeampaa. Joka tapauksessa kaikki tuntui olevan paikallaan ja toimivan odotetusti.

Heti liikkellelähdön jälkeen huomio kiinnittyi yllättävän suureen rengasmeluun, joka tuntui tulevan ensisijaisesti takaa. Tästä varmaan on osittain kiittäminen keväisen karkeaa asfalttia yhdistettynä suuriin matalaprofiilisiin renkaisiin. Heti kuitenkin mieleen palasi epämiellyttävät kokemukset mukulakivikadulla nykyisen Octavian kanssa. Mukulakivillä ajettaessa taka-akselisto resonoi ja ohjaamoon kantautuu korvissa pauhaava kumina. Ikävä kyllä havainnot huonosta äänieristyksestä jatkuivat heti kovempien kiihdytysten ja moottoritieajon parissa. Auto oli jopa vielä äänekkäämpi kuin nykyinen automme, jota kuitenkin pidämme keskiluokan autoksi jo perin kovaäänisenä. Oli kuitenkin ilahduttavaa havaita, että Octavia Combi on edelleenkiin nautinnollinen ajettava ja kuljettajalla on koko ajan hyvä tuntuma ajotapahtumaan. Moni isompi tai kalliimpi auto ei pääse tälle tasolle ajettavuudessa.

Moottorin ja vaihteiston toiminnan osalta yllätys oli, että se ei ollutkaan identtistä Golf Variantin kanssa vaikka ainakin paperilla tekniikka on identtistä. Jostain syystä Octaviassa DSG-vaihteisto osoittautui, erityisesti kiihdytyksissä, jollain tapaa nykivämmäksi kuin Golfissa. Vaikea sanoa mistä tämä johtuu, mutta siihen saattaa vaikuttaa autojen 150 kg painoero (Golf Variant 1607 kg ja Octavia Combi 1460 kg).

Sisätiloiltaan Octavia Combi vastasi odotuksiamme täysin ja tilaa oli niin ohjaamossa kuin takakontissa yllin kyllin. Huomionarvoista on myös parantunut sisätilojen valaistus aiempaan malliin verrattuna. Turvaistuinten kiinnittäminen onnistui mukavasti, vaikkakin etupenkillä oli pieniä haasteita turvavyön lukituslaitteen korkeuden kanssa hieman Golfin tapaan.

Yhteenvetona voisi todeta, että Skoda on onnistunut uudistamaan Octavia Combin taidokkaasti hukkaamatta auton alkuperäisiä vahvuuksia. Valitettavasti myös mukaan on päätynyt joitain ikäviä murheita, jotka ainakin meidän tapauksessamme tiputtavat auton Golf Variantin taakse. On mielenkiintoista, että samalla rahalla Golf Variantissa tuntuu saavan paljon enemmän autoa. Kyseessä ovat kuitenkin saman konsernin autot, joista ainakin perinteisen käsityksen mukaan Volkswagen on ollut se kalliimpi.

One thought on “Koeajo: Skoda Octavia Combi

  1. Päivitysilmoitus: Koeajo: Skoda Superb | Takapiha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

42 − 38 =