Ranskalainen lihapata peuranvasasta

Saimme joululahjaksi lahjakortin kunnollisen valurautapadan hankkimiseksi. Alunperin haaveissa meillä oli Iittalan Sarpaneva pata, mutta päädyimme kuitenkin hankkimaan pyöreän Le Creuset padan. Suurimmat syyt mielenvaihdokseen olivat Sarpaneva padan pienempi tilavuus (3 vs 4,2 litraa) ja Kodin 1:ssä ollut hurja 25 % alennus Le Creuset padasta. Sarpanevan padastakin olisi ollut saatavilla 4 litran versio, mutta se olisi ollut epäkäytännöllisesti ovaalin muotoinen. Alennuksen myötä säästyneillä rahoilla päätimme vielä hankkia ystäviemme suosituksesta De Buyer:n hiiliteräksisen paistinpannun.

Le Creuset 4,2 ltr

Kun pata ja paistinpannu olivat hankittuna, niin pitihän niitä päästä heti kokeilemaan. Ranskalaisten välineiden ensimmäiseksi ruoaksi piti tietenkin tehdä ranskalainen lihapata. Aikani netissä kaiveltuani löysin tämän helpon, mutta maukkaan kuuloisen reseptin Maistellen blogista. Päätin hiukan soveltaa reseptiä, mutta pidättäydyin kuitenkin hyvin lähellä alkuperäistä reseptiä. Lihaksi tuli tietenkin itse kaadettua peuraa, tällä kertaa jotain peuranvasan takaosan paistia.

Lopullisen reseptin ainesosat:

1 kg peuran paistia
140 g pekonia
200 g tuoreita herkkusieniä
4 porkkanaa
3 isoa sipulia
punaviiniä (1 lasillinen ruoanvalmistusjuomaksi ja loput pataan)
lihaliemikuutio
1 pieni purkki tomaattipyrettä
vehnäjauhoa
1,5 dl vettä (osa pannulta ja osa lisättynä valmistuksen aikana, älä lisää tarpeettomasti)
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
laakerinlehti
suolaa
mustapippuria

Tässä valmistusohje häpeilemättä lähes suoraan kopioituna Maistellen blogista:

Pilkotaan liha reilun kokoisiksi paloiksi, kuten myös porkkanat, sipulit, pekonit ja herkkusienet. Tosin jos herkkusienet on pieniä, laittaisin ne kokonaisina.

Paistetaan ensin osa pekoneista. Pannulle jäävässä pekoninrasvassa jatketaan sipulien, porkkanoiden ja herkkusienten paistoa. Paistoin herkkusienet erikseen, näin pannulle ei tullut kauheaa tungosta ja kaikki sai osansa pekonin rasvasta.

Pyörittele lihapalat vehnäjauhossa. Paista loput pekonit. Ja sitten niiden rasvassa lihapalat. Lopuksi vielä pikkasen vettä pannulle ja se pataan myös. Näin saat kaiken maun mukaan.

Ainekset alkais olee padassa. Sinne sitten tomaattipyree, punaviini ja mausteet. Veden lisäsin myöhemmin. Jos lisäät vettä uunissa muhimisen aikana, muista kiehauttaa se ennen lisäämistä. Sitten vaan kansi päälle ja pata uuniin. Mulla oli lämpötila 175-200 välillä. Ja pata sai muhia uunissa 3 tuntia. Tässä vaiheessa ei kannata kiirehtiä, mutta tarkkaile sitä nestettä ettei lihapata pääse kuivumaan.

Kun ruoka saatiin riisin ja täyteläisen punaviinin kera pöytään, niin ei paljoa juttelemaan ehditty. Ruoka oli sanoinkuvaamattoman hyvää ja kaikki vain keskittyivät varmistamaan riittävän suuren osuuden siitä itselleen. Poikkeuksellista oli sekin, että lapset söivät tätä ruoka ilman häivähdystäkään ensimmäiseen kertaan usein liittyvästä ennakkoluuloisuudesta.

Seuraavaksi päiväksi jäi pataa vielä pieni annos ja maku oli vieläkin intensiivisempi. Pataa oli kiva maistella suoraan padasta vaalean leivän kanssa, ei malttanut edes lautaselle asti laittaa, kun oli niin hyvää.

Tästä on hyvä jatkaa pataruokien ihmeelliseen maailmaan tutustumista. Seuraavaksi suunnitelmissa saman padan välimerellisempi muunnos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

60 − 51 =