Moottoripyöräily

Aloitin kokemuksen keräämisen tuoreena motoristina 19.6.2008 saatuani käteen todistuksen ajokokeen suorittamisesta. Kotipihassa odottikin jo ”tuore” ajopeli uutta kuljettajaa, joten voitte uskoa että oli hieman vaikeuksia keskittyä parketin asentamiseen uuteen kotiin tuona aurinkoisena iltapäivänä. Onneksi sentään illalla pääsi nautiskelemaan pienen ajolenkin merkeissä.

Ajotilastot km 2022

Omilla tai vuokrapyörillä on tullut ajettua yhteensä 97911 km kauden 2022 loppuun mennessä. Keskimäärin näiden 15 ajokauden aikana on vuositasolla tullut ajettua siis 6527 km.

Ajotilastot tauko 2022

Aloitin ajokokemuksen keräämisen ja harrastukseen tutustumisen kuvassa olevalla Honda NX650 Dominatorilla vuodelta 1993. Joku viisas on sanonut että ensimmäinen pyörä on kuitenkin väärä, joten on ihan sama minkä hankkii. Näillä saatesanoilla päätin, että ei ole mitään mieltä sijoittaa suurempia summia ensimmäiseen pyörään ja tartuin hyvään tarjoukseen tästä pyörästä. Vapaasti mielihaluja toteuttaessani valinta olisi ollut ehkä tämä tai tämä.

Kun ensimmäisenä kesänä oli kertynyt reilut 4700 kilometriä Dominatorilla, niin tulin siihen lopputulokseen, että haluan alleni selkeästi maastokelpoisemman pyörän, jossa kuitenkin on inhimilliset huoltovälit ja vielä ominaisuuksia jonkinlaiseen yksipäällä matkailuunkin. Kun Dominator oli myyty syyskuun lopussa 2008, alkoi intensiivinen uuden pyörän etsintä. Siinä vaiheessa vaihtoehdot olivat kaventuneet nelikkoon KTM 640 Adventure, Honda XR650L, Honda XR600R ja Yamaha TT600R. Vaihtoehdoista kaksi ensimmäistä olivat ehkä hieman paremmin matkailuun soveltuvia ja kaksi jälkimmäistä taas enemmän maastokäyttöön optimoituja.

Valintaprosessin aikana KTM tippui vaihtoehdoista, koska budjetti ei venynyt riittävän tuoreeseen yksilöön ja vanhemmilla taas on aika huono maine laakeriongelmineen. Muutamasta pyörästä kauppoja hierottiinkin, mutta ne kaatuivat joko liian pitkään hakumatkaan tai pyörän huonoon kuntoon. Lopulta marraskuun alussa löytyi Yamaha TT600R, joka oli riittävän siistissä kunnossa ja kuljetus PK-seudulle järjestyi helposti. Ehkä sitten seuraava pyörä on se jokaisen kurapyöräilijän salainen haave eli porkkananvärinen KTM, edellyttäen toki että uusien 690 koneiden laatu osoittautuu paremmaksi kuin edeltäjiensä. Toki jos rahasta ei jää kiinni, niin sittenhän voisi seuraavaksi hankkia kaksikin pyörää. Matkailuun iso seikkailupyörä ja pusikoissa pyörimiseen joku kisaenduro.

Varusteiden osalta päätin luottaa MP-Asun Giant-takkiin ja Sportivo-huosuihin, Oxtar Airtech-saappaisiin, Arai Chaser-kypärään ja Sweep Raintech-hanskoihin. Katsotaan miten varusteet vastaavat odotuksia ja miten setti kehittyy ajan ja tarpeiden myötä. Epäilen, että myös moottoripyöräilyn osalta oma maku ja tuntemus varusteiden osalta kehittyy matkan varrella, aivan kuten laskettelussa ja valokuvauksessakin.

Varusteiden osalta on maku sittemmin kehittynyt hieman samaan suuntaan kuin pyörienkin osalta, eli maastokelpoisempaan ollaan menossa. Samassa paketissa Yamahan kanssa tuli Alpinestars Tech 3 motocross-kengät, jotka suojaavat jalkoja maastoajossa reilusti paremmin kuin aiemmat matkailutyyppiset ajosaappaat. Molemmille kuitenkin varmasti on käyttöä jatkossakin reissun mukaisesti. Kunnon ylävartaloasuojaava haarniska tai selkäpanssari on myös harkinnassa.

One thought on “Moottoripyöräily

  1. Petri Järvinen

    Moi. Domin muutenkin asiallisia ajo-ominaisuuksia voit helposti ja suht halvalla parantaa asentamalla himpun jäykemmät etujouset. Omaan pyörääni hankin Progressive Suspension -merkkiset etuvieterit. Painoni ajovehkeissä on n. 80 kg joten lisäsin jousiin 7mm enemmän esijännitystä kuin paketin ohjeessa oli. Mulle ihan passelisti sekä metsässä että maantiellä.
    Terv:Petri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 + 2 =