Koeajo: VW Touran

Koeajosarja jatkuu Volkswagen Touranin merkeissä. Nyt on siis aika tutustua ensimmäiseen tila-autoon koeajon merkeissä. Touran on ollut markkinoilla jo hetken aikaa ja kokenut jo pieniä ulkonäkömuutoksiakin matkan varrella. Ensimmäiset versiot olivatkin aika persoonattoman näköisiä, mutta ei tätä nykyistäkään miksikään kaunottareksi voi sanoa. Tila-autosta on ilmeisen vaikea tehdä hyvän näköinen, tilava ja käytännöllinen yhtä aikaa.

Koeajetun yksilö oli tarkemmat tiedot: harmaa VW Touran 2.0 (103 kW) TDI PowerDiesel DSG Highline. Auto oli varustettu Nokian Hakkapeliitta 5 nastarenkailla kokoa 205/55R16. Auton hankintahinta vakiovarustein on 37860 € ja verotusarvo 750 €/585 €. Autossa ei ollut lisävarusteita metallivärin lisäksi.

Emme valitettavasti saaneet koeajettavaksi toivomallamme Trendline-varustetasolla olevaa autoa, joten joiltain osin koeajettu ja mahdollisesti hankittava auto eivät kaikilta osin vastaa toisiaan. Merkittävin ero lienee Trendlinesta puuttuvat urheilulliset istuimet, joita ei saa edes lisävarusteena. Trendline-varustetasolla hankintahinta vakiovarustein on 31950 € ja verotusarvo 660 €/495 €. Eli kyseessä on hieman aiemmin ajettua Golf Variantia kalliimpi auto. Myös käyttökulut ovat Touranissa hieman suuremmat polttoaineen kulutuksesta johtuen.

Touranin toiminnaliset ominaisuudet ovat hyvin samanlaiset Opel Zafiran kanssa, jotkin yksityiskohdat ovat jopa huvittavan yhdenmukaisia. Toisaalta Open räjäyttikin aikanaan pankin pienten tila-autojen luokassa ensimmäisella Zafirallaan, joten kopioimalla ei voi pahasti mennä metsään.

Heti ensimmäisestä käynnistyksestä alkaen ero Golfiin oli selkeä, moottorin äänet kuuluvat ohjaamon huomattavasti voimakkaampina. Ajettaessa äänekkyys jatkuu, erityisesti takarenkaiden ääni kuuluu ohjaamoon selkeästi takakontin jotenkin kaiuttaessa sitä. Osa rengasmelusta varmasti johtuu nastarenkaista, joten siltä osin Golf oli etulyöntiasemassa kitkarenkaillaan. Kaikesta kritiikistä huolimatta kyseessä on kuitenkin hiljaisempi auto kuin nykyinen Skoda Octaviamme.

Pimeällä ajettaessa oli myös hyvä vertailla perinteisten halogeenivalojen tehokkuutta Golfissa olleisiin Bi-Xenon-valoihin. Ero on todellakin häkellyttävän suuri, sitä ei usko ennen kuin on päässyt sen itse toteamaaan. Niin valon valkoinen väri kuin valojen kantama ovat osaltaan parantamassa Xenon-valojen asemaa vertailussa. Suomen olosuhteissa kannattaa todellakin harkita investointia parempiin valoihin.

Ajotuntumaltaan Touran on hyvin miellyttävä, mitään omituisuuksia ei esiintynyt ja autoa oli helppo ajaa. Kovavauhtisissa kaarteissa esiintyi jonkin verran kallistelua, mutta se nyt oli odotettavissakin auton korkeuden vuoksi. Myös suorituskyky oli kohdallaan koeajetun moottorin kanssa, eroa 100 kiloa kevyempään Golfiin ei ainakaan ajossa havaitse.

Sisätilat eivät juuri haukkuja ansaitse. Kuljettajan työtila on miellyttävä, kaikki helposti ulottuvilla ja näkyvyys ulos hyvä. Näkyvyyttä parantavat osaltaan niin suuret ikkunat kuin normaalia suurempi istumakorkeus. Istuma-asento on tila-autoille tyypillinen, eli hieman perinteisempiä henkilöautoja pystympi. Tämän ansiosta takapenkillä on jalkatilaa kuin edustusautossa takapenkkien ollessa takimmaisessa asennossa. Takapenkin kolmea istuinta pystyy säätämään pituussuunnassa erikseen, joten jalkatilasta hieman tinkimällä takakontin tilavuutta pystyy kasvattamaan helposti.

Käytännöllisyydellä mitattuna Touran pärjää vertailussa hyvin. Lastenistuinten kiinnittäminen onnistuu helposti ja korkeuden ansiosta työskentelyasento on miellyttävä. Sama jatkuu lapsia istuimiin kiinnitettäessä. Autoon nouseminen ja sieltä poistuminen on helppoa, myös tavaroiden lastaus sujuu helposti.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on toimiva ja laadukkaan oloinen paketti, jonka erityisvahvuuksia ovat käytännöllisyys ja monikäyttöisyys. Erityisen tyylikkääksi tai edustavaksi tätä laatikkomaista autoa ei voi sanoa, kyseessä on enemmänkin siviilimallinen joukkojen ja varusteiden kuljetusväline. Vertailu Golfin kanssa on hieman hankalaa, koska autot vastaavat osittain erilaisiin tarpeisiin. Joka tapauksessa tässä on toinen vahva vaihtoehto tulevaksi autoksemme.

One thought on “Koeajo: VW Touran

  1. Päivitysilmoitus: Kokemuksia VW Touranista | Takapiha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

24 − 19 =