Koeajo: VW Golf Variant 2. kertaan

Auton valinta on edennyt aika lähelle loppusuoraa ja vielä varmistuksen omaisesti päätin, myyjän kannustamana, koeajaa Golf Variantin 1.4 TSI 90kW bensakoneella ja 7-vaihteisella DSG-vaihteistolla. Auton hinnoittelu on houkutteleva ja vielä sitäkin enemmän houkutti bensakoneelle hyvin alhaiset kulutuslukemat. Tein autolla parikin erilaista koeajolenkkiä ja molempien jälkeen olin hieman ihmeissäni ajotietokoneen ilmoittamista kulutuslukemista. Myyjän hehkutuksen ja virallisten lukemien antama odotusarvo oli, että sekalaisessa ajossa eteläisessä Espoossa olisi päässyt jopa alle 7 litran kulutukseen 100 kilometrillä. Kuitenkin molemmilla koeajolenkeillä kulutus pysyi vain vaivoin, kaasua hyvin varoen annostellen, hieman yli 8 litrassa. Kävimme kulutuksesta pitkän keskustelun parin myyjän kanssa auton palautuksen yhteydessä ja tuomio oli tyly: kulutus tulee olemaan juurikin tuolla tasolla, kun ajomatkat ovat lyhyitä ja moottori ei ehdi lämmetä kunnolla. Sanoivat ihan suoraan, että meidän käytössämme dieselillä tulisimme pääsemään hyvinkin lähelle virallisia kulutuslukemia. Harmillista, koska tuo bensakone oli oikeasti aika miellyttävä ajaa ja huomattavan hiljainen kaikissa tilanteissa.

Kun koeajolenkit edustivat aika tarkalleen luonteeltaan 70% meidän perheen autonkäytöstä, niin laskelmat menevät kyllä käyttökustannusten osalta ihan uusiksi. Alkuperäisten laskelmien mukaan bensakoneella olisi pitänyt päästä kuukausitasolla muutaman kympin halvemmalla aiemmin koeajettuun dieseliin verrattuna. Kun laskelmia päivittää nyt havaittujen lukemien perusteella, niin diesel tuleekin halvemmaksi, vaikka sen litrahinta nousisi hieman bensaa kalliimmaksikin. Valinta taitaa olla aika selvä seuraavan auton osalta eli diesel siellä tehtaalla meille sitten varmaankin tehdään. Tilaus mennee sisään tällä tai viimeistään ensi viikolla. Laitan tilatusta autosta tarkempia tietoja sitten kun tilaus on saatu tehtyä.

Uusi auto tulee muuten joka tapauksessa olemaan 2009-mallinen, jolloin nykyiseen verrattuna tulee pari uutta ominaisuutta: DSG-vaihteistossa on hill-hold järjestelmä (eli auto ei lähde valumaan mäkeä alas jarrun nostamisen jälkeen), radio päivittyy uudempaan versioon ja sisältää uutena ominaisuutena aux-in pistokkeen vakiona. Valitettavasti iPod-liitäntä on edelleenkin lisävaruste, vieläpä aika hinnakas maksaessaan lähes 300 euroa. Ehkä teknisesti suurin muutos on kuitenkin diesel-moottorin vaihtuminen pumppusuuttimisesta yhteispaineruiskutuksella toteutettuun. Käytännön eroina mainittiin alentunut käyntiääni ja tasaisempi suorituskyky eli tehoa löytyy alakierroksilla aiempaa paremmin. Aikaisempaa teknologiaa edustavalla moottorilla nyt neljä vuotta ajaneena toivotan molemmat muutoksen ilolla tervetulleiksi.

One thought on “Koeajo: VW Golf Variant 2. kertaan

  1. ella haapala

    ostin juuri käytettynä vuoden 2009 VW golf variantin bensamoottorilla, kyllä on kelvannu! Parasta on ehkä että koko perhe (tavaroineen) mahtuu mukaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 22 = 30