Koeajo: Toyota Avensis Wagon

Tällä erää viimeiseksi koeajettavaksi valikoitui Toyota Avensis Wagon Sol 1.8 Valvematic Multidrive S (31730 €). Autossa on siis 1.8 litrainen ja 147 hevosvoimainen moottori, portaaton automaattivaihteisto ja toiseksi matalin varustetaso. Lisävarusteena oli ilmeisestikin vain Bluetooth. Avensis on useimpiin muihin koeajettuihin autoihin verrattuna melko edullinen, vaikkakin vertailu pitäisi suorittaa Business-paketilla terästetyn 2.0 litraisen version kanssa (n. 34000 €). Siltikin Avensis jää selvästi edullisemmaksi vaihtoehdoksi, vaikka samaa kokoluokkaa edustaakin.

Toyota-liikkeeseen päädyttiin oikeastaan vaimon ajatuksesta, kun itse olin tämän vaihtoehdon jotenkin alitajuisesti hypännyt yli. Ensimmäinen ajatus Avensiksesta oli se, että ulkopuolelta auto näyttää oikeastaan aika tyylikkäältä. Talven aikana tehty facelift voitaneen siis todeta onnistuneeksi. Tutustuminen autoon alkoi Sol Plus varustellusta yksilöstä, jossa oli Alcantara-verhoillut istuimet. Sepä onkin oikeastaan ainoa eroa Business-paketilla terästettyyn Sol varusteluun. Alcantara-verhoilu olisi kyllä aika makea, ehkä jopa mukavampi kuin nahkaverhoilu. Sisustus oli muutenkin ihan asiallisen oloinen. Ohjaamossa oli hyvin samanlainen muotoilu kuin Subarussa, erityisesti ohjauspyörässä oli paljon samaa. Tilaa oli tarjolla ihan mukavasti niin takapenkeillä kuin tavaratilassakin.

Kun viimein päästiin matkaan, niin ensimmäinen havainto liittyi istuinmukavuuteen tai oikeammin sen vajavaisuuteen. Pidemmän ajomatkan jälkeen oli vain todettava, että Toyota tarjoaa tämän kokoiselle (185 cm ja 100 kg) kuljettajalle aikalailla alimitoitetun istuimen. Ero samana päivänä ajettuun Skoda Superbiin oli melkoisen suuri. Selkävaivaisena päätös Avensiksen tiputtamisesta valikoimasta alkoi olla jo tässä kohdin selvä. Ei anneta sen kuitenkaan häiritä raportin kirjoittamista.

En tiedä mikä on syynä, mutta Toyota tarjoaa aika vaatimattoman valikoiman bensamoottoreita ja tarjollakin olevat ovat hyvin lähellä toisiaan ainakin teknisten tietojen perusteella (97/108/112 kW ja 160/180/196 Nm). Vaikka jotenkin kuvittelisi, että noista moottoreista ainakin kaksi tehokkainta kuljettaisi tällaista autoa mukavan reippaasti, niin eipä vain näin olekaan. Ainakaan automaatin kanssa, koska Toyotan käyttämä CVT-automaattivaihteisto hukkaa tehoa kilpailijoihin verratuna ihan reilusti ja suorituskyky jää aika vaatimattomaksi. Koeajettua 1.8 litraista saikin polkea ihan juuri niin kovaa kuin halusi ilman pelkoa yllättävästä kiihtymisestä tai muusta jännittävästä.

Ajettavuudessa Avensis antaa aika paljon etumatkaa hiukan kalliimmille verrokeilleen. Sen huomasi alustan äänekkäämmästä kolahtelusta kuopissa sekä ennen kaikkea pienten korjaavien ohjausliikkeiden tarpeesta maantieajossa. Mukava yllätys sen sijaan oli auton hiljaisuus moottoritienopeuksissa.

Erityiskiitoksen Toyota saa todella hyvin toteutetusta Touch & Go -nimellä kulkevasta äänentoiston ja navigaattorin yhdistelmästä. Käyttölogiikka on esimerkillisesti mietitty ja toteutettu. Parempaan olen törmännyt vain BMW X3:ssa, jonka iDrive-järjestelmä on vielä hitusen miellyttävämpi käyttää.

Kuten jo edellä kävi ilmi, niin Toyota Avensis tippuu pois omalta listaltani ennen kaikkea istuimen puutteiden takia. Koeajon perusteella en lähtisi Avensista hankkimaan bensakoneella ja automaatilla, mutta 2.2 litrainen dieselmoottori automaatin kera saattaisi olla hyvä valinta. Tällöin hintakin alkaa olla vertailukelpoinen muihin koeajettuihin autoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

44 − 38 =