Koeajo: Skoda Superb

Toisin kuin oli suunniteltu, niin Skodalta koeajoon päätyikin Superb Combi. Luettuani omat muistiinpanoni nykymallisen Octavia Combin koeajoon liittyen ei se enää tuntunut lainkaan houkuttavalta vaihtoehdolta. Ja toisaalta olihan Super Combi yksi niistä autoista, joista olin hyvin kiinnostunut jo viime kerralla vuonna 2009, mutta se ei silloin ollut vielä saatavilla.

Koeajossa ollut yksilö oli Skoda Superb Combi 1.8 TSI Ambition Business DSG. Autossa oli siis 1.8 litrainen ja 160 hevosvoimainen bensiinimoottori, DSG-automaattivaihteisto ja toiseksi matalin varustetaso täydennettynä Business-paketilla. Hintaa tällaisella autolla ilman muita lisävarusteita on 39400 €.

Auto sinällään on jo kohtuullisen tuttu, koska isälläni on Superb Combi 2.0 TDI 170 DSG. Sillä on päässyt ajamaan ja matkustamaan sen verran monta kertaa, että nyt autoon istuessa kaikki oli juuri siellä missä odottikin. Muun perheen ollessa vähemmän tuttu auton kanssa lienee syytä nostaa esiin heidän havaintojaan. Takapenkin jalkatilat tekivät vaikutuksen, kuin myös mahdollisuus saada takapenkeillekin lämmitys. Erityistä ilahtumista oli kuultavissa B-pilareissa olevista ilmasuuttimista, jotka auttavat talvisin pitämään takasivulasit kirkkaina. Tavaratilan pituus aiheutti jo huolta siitä, että ylettyykö takimmaisia tavaroita kurottamaan pois sieltä. Eniten kysymyksiä herätti matala istumakorkeus tila-autoon verrattuna.

Ajossa auto oli juuri niin mukava kuin pitikin ja matka taittui mukavasti kaikenlaisilla teillä ilman tarvetta puuttua koko ajan auton tekemisiin. Moottoritiellä melua oli ehkä hiukan enemmän kuin olisi odottanut auton muiden ominaisuuksien perusteella, ehkä saman verran kuin vaikkapa tila-auto Seat Alhambrassa.

Moottori oli sellainen kuin olin kuvitellutkin paperilla olevien tietojen perusteella, tehoa on riittävästi ja hiukan ylikin (0-100 km/h 8,6 s). Käytännössä ei varmaan tule sellaisia tilanteita liikenteessä, joissa kaikki teho olisi ehdottomasti tarpeen. Mielestäni on turvallista, että autossa on hiukan pelivaraa myös tehojen suhteen ja onhan se joskus ihan yksinkertaisesti kivaakin. Superb oli tällä moottorilla hyvin saman tuntuinen kuin aiemmin koeajettu BMW X3 ja numerojen perusteella näin pitäisikin olla. Ainoa kauneusvirhe on se, että tämänkin moottorin kanssa 7-vaihteinen DSG-vaihteisto on hiukan kulmikas ja nykivä. Ei se ongelma siis ollutkaan Touranissa olevan 1.4 TSI koneen ja DSG:n yhdistelmä. Tämä ei ollut niin mieluisa havainto, vaikka ongelma ei ihan yhtä paha tämän koneen kanssa ollutkaan.

Äänentoiston ja navigoinnin osalta en lähde tässä toistamaan sanojani, koska edellisessä koeajoraportissa Seat Alhambran osalta tuli jo kaikki sanottua tämän Amundsen+ laitteen toiminnasta. Todettakoon vain, että toteutus ja tarve kohtaavat hyvin.

Sopivasti varusteltuna Superbin hinnaksi muodostuu 43670 €. Ero on aika hurja Seat Alhambraan verrattuna, johon valitsin mahdollisimman tarkkaan samat varusteet mahdollisuuksien rajoissa. Alhambrassa varusteiden hinnaksi tuli noin 10000 € ja Skodassa vain vajaa 4300 €. Skodan hinta-laatusuhde vaikuttaa siis poikkeuksellisen hyvältä tässäkin mielessä.

Varusteiden selaamisen yhteydessä törmäsin harmilliseen yllätykseen, kun kävi ilmi että 1.8 TSI moottorin yhteyteen ei voi valita sekä polttoainetoimistalämmitintä että huonontien pakettia. Selityksenä on se, että lämmitin ja pohjapanssari eivät sovi yhtäaikaa paikalleen. Lämmitin olisi mahdollista asentaa eri tavalla jälkiasenteisena, mutta hintaa tulisi 1000 € lisää ja se ei myöskään olisi yhtä hyvin integroitu auton lämmitys-/ilmastointilaitteen kanssa kuin tehdasasenteinen. Kun autoveron muutos vielä nostaa auton hintaa ennen hankintaa, niin ylimääräinen tonni ei juuri houkuttele.

Tällä hetkellä Skoda Superb Combi vaikuttaa todella vahvalle vaihtoehdolle ja näin ollen seuraavaksi koeajoon tuleva Toyota Avensis pääsee ajoon epäkiitolliseen väliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 9 = 13