Koeajo: Fiat Freemont

Tulihan se viimeinkin koeajettavaksi, nimittäin Dodge Journey naamioituna Fiatiksi. Joulukuussa jo kävin autoa kyselemässä, mutta ei ollut myyjillä mitään tarjolla, ei edes esitteitä. Reilu viikko sitten tuli puhelu, että autot ovat saapuneet maahan ja koeajo onnistuisi. Pienen jatkoneuvottelun jälkeen sain lopulta auton sovittua yön ylitse koeajoon, vaikka kuulemma maahantuojan toimesta sellainen onkin kuulemma kielletty näin lähellä julkistusta. Lyhyellä koeajolla on aika vaikea tehdä kunnollista arviota auton toiminnasta erilaisilla teillä ja toisaalta auton tavaratilojen toimivuutta on myöskin haastavaa ehtiä testaamaan mitenkään, joten aika mielenkiintoinen ajatus maahantuojalta. Miksiköhän se on parempi pitää autoa liikkeen pihassa iltakuudesta aamukasiin, jos se voisi olla saman ajan tekemässä ”myyntityötä” potentiaalisella asiakkaalla? No joka tapauksessa myyjä ymmärsi kaupanteon päälle ja homma saatiin sovittua.

Koeajossa ollut yksilö on mallinimeltään Fiat Freemont 2.0 MultiJet 140hv Urban 7h Diesel. Yhdistelmän takaa löytyy 7-paikkainen, etuvetoinen, manuaalivaihteinen auto, jossa on 2-litrainen 140 hv moottori. Korimalliltaan auto on muodikkaasti crossover, jossa yhdistyy tila-auto ja katumaasturi. Hintaa koeajetulla yksillä on 35568,24 euroa ja vapaan autoedun arvo on 735 euroa / kk. Autoa myytiin viime vuoteen asti Dodge Journeyn nimellä, mutta konsernissa tehtiin päätös Dodge ja Chrysler nimien pois vetämisestä Euroopasta ja auto sai keulalleen Fiatin logon. Toki samassa yhteydessä tehtiin muitakin muutoksia, mutta periaatteessa samasta autosta on kyse ja sen valmistus tapahtuu edelleen Dodgen tehtailla Meksikossa.

Koeajettu auto eroaa harkinnasta olevasta Fiat Freemont 2.0 MultiJet 170hv A6 4×4 All Included mallista aika moneltakin kohtaa. Keskeisimpinä eroina koeajettuun ovat moottorin korkeamman viritysasteen tuomat 30 lisähevosvoimaa, automaattivaihteisto ja ennen kaikkea neliveto. Toki varustuksessakin on eroja, All Included -varustetason tuodessa autoon integroidun navigaattorin, nahkaverhoilun ja joitakin muita varusteita. 5-paikkaisena hintaa on näillä valinnoilla 41 613,50 euroa ja vapaa autoetu on 815,00 euroa / kk. 7-paikkainen maksaa vielä hiukan lisää ollen hinnaltaan 43 003,76 euroa j vapaan autoedun arvon ollessa 835,00 euroa / kk.

Kun autolla on mittaa melkein 4,9 metriä ja korimalli on normaalia farmaria korkeampi, tilaa on tarjolla melkoisen juhlavasti. Koiran häkki kun laitettiin takakonttiin, niin tilaa jäi vielä yllin kyllin muille tavaroille. Korkeutta takakontilla on kuitenkin yllättävän vähän, ainakin kun verrataan nykyiseen Touraniin. Toki 7-paikkaisuus varastaa takakontista tilaa, joten 5-paikkaisena tavaratilaa lienee korkeussuunnassa runsaammin tarjolla, jollei sitä sitten kätketä jonkinlaisen välipohjan alle. Auto on myyjillekin niin uusi tuttavuus, että 5-paikkaisesta ei ole hinnan lisäksi muuta tietoa. Matkustamossa tavaroille vaikutti olevan kohtuullinen määrä erilaisia säilytystiloja, mutta käytössähän sen vasta todella huomaa mikä toimii ja mikä ei. Ajoasennon hakeminen vaati ehkä hiukan enemmän vaivaa, kuin monessa muussa autossa, mutta se saattoi toisaalta johtua manuaalivaihteista, joiden vuoksi kytkinjalan liikuttelulle pitää varata tilaa. Jarru- ja kaasupolkimien liikeradat ovat niin paljon lyhyemmät, että automaattivaihteisen auton kanssa tulee allekirjoittaneen usein istuttua hiukan edempänä. Sisätiloissa muita huomionarvoisia seikkkoja olivat takapenkin integroidut korokeistuimet, kuskia häkäisemättömät lukuvalot matkustajille. Viihde-elektroniikan koekäytön osalta auto oli hiukan sopimaton, koska siinä oli erilainen soitin kuin myöhemmin tuotantoon tulevissa Urban-varustetason autoissa. Bluetooth löytyi tästäkin soittimesta ja sitä pystyi käyttämään niin puheluihin kuin musiikin kuunteluunkin. Pieni kauneusvirhe oli kuitenkin se, että Bluetooth-yhteys onnistui kerran saamaan iPhonen jumiin oikein kunnolla ja muutenkin auton ja puhelimen yhteistoiminta oli selvästi kankeampaa kuin BMW:llä. Varmasti ihan toimiva lopulta, mutta rima tuli vedettyä aika korkealle ensimmäisessä koeajossa. Muutenkin Bemarin jälkeen Fiat tuntuu hiukan karkeasti viimeistellyltä, mutta onhan hintaakin 20 tuhatta euroa vähemmän.

Ajettaessa auto herätti pääasiassa vain positiivisia ajatuksia. Moottorin käytös oli miellyttävä ja vaihteiden käyttäminen sujui ongelmitta. Erityisen miellyttävää oli kohtuullisen alhainen ajomelu, joka oli selvästi eri luokkaa Touraniin verrattuna. Lumisilla ja osittain heikostikin auratuilla teillä auto eteni määrätietoisesti ja rauhallisen tuntuisesti. Auton pitkän akselivälin ansiosta töyssyt ja sen sellaiset ylittyivät tyylillä. Maavaraa Freemontissa on hiukan lähteestä riippuen 17-18 senttiä, joten ei se mikään maasturi ole, mutta metsätiet varmastikaan eivät tuota ongelmia sille.

Koeajon aikana keli oli ilmeisen haastava pakkasen ollessa -7 asteen paikkeilla ja ilmankosteuden ollessa talviseksi kovin korkea. Ilmeisesti tästä johtuen oli hiukan haasteita saada pidettyä auton lasit huurteettomina ja takaovien lasien osalta siinä ei kyllä onnistuttu. Toisen näkyvyyshaasteen muodostivat tuulilasin pyyhkijät, jotka onnistuivat keräämään itseensä jäätä puhdistusyrityksistä huolimatta ja pyyhintätulos olikin sitten mukainen. Nykyisessä autossa olevat rungottomat ns. Aero-sulat ovat kyllä melkoisen paljon toimivammat suomalaisissa ajokeleissä. Näyttääpä tuollaiset tosin saavan tarvikkeena Boschilta Freemontiinkin, joten eipä tuosta ole päätösperusteeksi alkuunkaan.

Varustelista Fiatissa on poikkeuksellisen lyhyt useimpiin kilpailijoihin verrattuna, toki syynä voi olla mallin tuoreuskin ja siksi Suomessa asennettavat varusteet vielä puuttuvat hinnastosta. Itseä eniten houkuttavat Webasto ja vetokoukku. Eiköhän näillekin hinnat löydetä kevään aikana.

Yhteenvetona voisi todeta, että hyvin mielenkiintoinen autokandidaatti on kyseessä, joten tämä jää ehdottomasti listalle. Toki saa nähdä, että mille tasolle leasing-vuokra asettuisi. Ainakin tässä vaiheessa leasing-yhtiöt ovat kuulemma suhtautuneet autoon aika nuivasti ja hinnoitelleet sen kalliiksi. Pelkäävät kai Fiatin kärsivän kovasta arvonalenemasta 3 vuoden aikana.

Alustavan arvion mukaan kovimmat kilpakumppanit löytyvät Skoda Superbin ja Subaru Outbackin suunnasta. Varsinaiset katumaasturit ovat tässä hintaluokassa auttamatta liian pieniä tavaratiloiltaan. Toki tässä on hiukan tullut vilkuiltua myös vajaavetoistenkin suuntaan valikoiman supistuessa kovasti, jolloin mukaan saisi vaikkapa Seat Alhambran automaattina. Katsellaan kuinka mieli kehittyy, koska neliveto kyllä edelleen houkuttaa kovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + 3 =