BMW F650GS Dakarin alustan parantaminen


Jo vuosi sitten hankkiessani BMW F650GS Dakaria olin hyvin tietoinen siitä, että pyörän alusta on tasoltaan merkittävästi vaatimattomampi kuin vaikkapa aiemmin ajossa olleessa Yamahan TT600R:ssä tai vaikkapa KTM:n tuotteissa. Pyörä oli kuitenkin muilta osin niin miellyttävä, että en antanut asian liiemmälti häiritä.

Ajeltuani pyörällä parisen kuukautta huomasin, että suurinta harmia alustan osalta aiheutti etupään toiminta. Maastossa ja hiekkatiellä keula tuntui koko ajan hyvin levottomalta ja epävarmalta, asfaltilla taas jarrutusten yhteydessä keula sukelsi todella syvälle. Maastoajossa rankimmat ”erikoiskokeet” tuli suoritettua Vekaranjärvellä MP-lähettikurssin aikana panssariuria ja muuta haastellisempaa ajomaastoa viikonlopun verran kolutessa.

Aikani kartoitin erilaisia vaihtoehtoja ja käytännössä vaihtoehtoja oli neljä: koko keulan vaihtaminen (ainakin YZ250 tai KTM keuloja on näihin soviteltu menestyksellä), jäykemmät öljyt, progressiiviset jouset tai Ricor Intiminator venttiilit. Kustannuksiltaan ja muutoksen toteuttamisen vaativuuden näkökulmasta vaihtoehdot olivat kovin eri tasoilla. Käytännössä koko keulan vaihtaminen tippui heti pois ja Ricoritkin vaikuttivat kovin kalliilta, varsinkin kun kokemuksia niistä oli kovin vähän tarjolla. Aikani asiaa pohdiskeltuani huomasin Pohjolan Kurapyöräilijöiden foorumilla ilmoituksen, jossa tarjottiin mahdollisuutta päästä katsomaan Ricorien asennusta. Eikun paikalle ihmettelemään ja ihailemaan Metura Motorsin Juhan työtä asennuksen parissa. Pääsin testaamaan Ricoreita TransAlpissa ja pikaisen koeajon perusteella etupään tuntuma parani huomattavasti. Kun vielä tarjolla oli omaan pyörään sopivat Ricorit lähes 70% alennuksella (toki sillä ehdolla, että raportoin niiden toiminnasta hieman kestotestityyppisesti), niin huomasin lähteväni kotiin Ricorit kädessä.

Ricorien asennus saikin odottaa sitten yli talven ja odottelusta oli ainakin se hyöty että sain hommattua em. foorumin kautta lyhyemmät holkit etuputkiin, joiden avulla vältetään joustomatkan lyhentyminen Ricorin asennuksen yhteydessä. Kesän alussa sain Ricorit lopulta asennettua ja pääsin vertailemaan tuoreeltaan miten pyörän ajokäytös muuttui kevään aiempiin ajeluihin verrattuna. Asfaltilla jarrutuksissa ero oli häkellyttävän suuri etupään painumisen vähennyttyä noin kolmasosaan aiempaan verrattuna. Toinen huomio oli keulan jäykistyminen (10W -> 5W öljyn vaihtumisesta huolimatta), kuitenkaan sen muuttumatta pintakovaksi. Hiekkatiellä keulan taipumus luistaa alta oli selvästi vähentynyt ja nimismiehen kiharat muuttuivat lähes huomaamattomiksi. Maastossa keulan jäykistyminen oli hieman kaksi tahoinen asia, toisaalta jäykistyminen rauhoitti keulaa erityisesti pehmeällä alustalla ja patikossa keula käyttäytyi rauhallisemmin, kuitenkin jäykistyminen teki pyörästä ehkä hiukan kankeamman käsitellä.

Nyt kun takana on noin 3000 kilometriä erilaista ajoa Ricoreiden kanssa, niin olen muutokseen tyytyväinen ja erityisesti nopeavauhtisilla hiekkateillä pyörä on todella loistava ajettava ja maastoajossakin muutokset ovat kokonaisuutena selvästi positiivisen puolella. Etupään tuntumaa paransi vielä entisestään se, että vaihdoin eturenkaaksi Mitas C-21 nappulakumin. Se sopii huomattavasti paremmin Dakariin kuin aikaisemmin alla ollut Pirelli MT21 rengas. Ei Pirelli huono kumi kuitenkaan ole, koska esimerkiksi tuossa TT600R:ssä se toimi oikein upeasti.

Oikeastaan suurimmat ”murheet” Ricoreihin liittyvät siihen, että nyt takaiskarin puutteet tulevat huomattavasti selkeämmin esille. Eli seuraavaksi sitten tilaamaan Ricorilta uutta takaiskaria tuohon. ?É‚Äìhlins kun ei ole jostain saanut suuria hurraa-huutoja aikaiseksi näissä pikkubemareissa. Tietenkin aina on vielä vaihtoehtona ostaa Touratechiltä täydellinen WP-alusta. Sellaistakin pääsin kesäkuussa kokeilemaan Schalberin rakentamassa F650GS aavikkokilpurissa. Kokemus oli vähintäänkin euforinen, alusta oli täydellinen yhdistelmä jämäkkyyttä ja herkyyttä. Tuollaisella alustalla hiekkatienopeudet siirtyisivät kyllä ihan eri lukemille. Ehkä lottovoiton sattuessa käyn hakemassa Boxerilta ko. pyörän pois notkumasta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 22 = 32